Jutland
Inleiding
Jutland of Jylland is het westelijke schiereiland van Denemarken. Het grenst aan Duitsland en is verbonden met het Europese vasteland. Het landschap werd tijdens de ijstijden geboetseerd tot een aantrekkelijk heuvelland. De westkust vormt een schakel van eindeloze stranden en wandelende duinen aan de Waddenzee. Heide en bossen omzomen het Limfjord, een bucolisch landschap van baaien, inhammen en beschutte zeestraten. In Skagen in het noorden ontmoeten Skagerak en Kattegat elkaar. De eeuwige luminositeit van lange zomeravonden inspireerde kunstenaars reeds in vorige eeuwen. Agrarische dorpen en kleine vissersplaatsen wisselen af met prehistorische sites, historische stadjes en hippe steden. Aarhus, Aalborg en Silkeborg etaleren hun kunst en cultuur in een eigentijds daglicht.
Programma
Dag 0 - Troeven van deze reis
.
- Boeiende rondreis in heerlijke landschappen langs historische plaatsen en bruisende steden.
- Mooie selectie van karakterhotels.
- De geschiedenis van de man van Tollund tot de tijd van de Vikingen.
- Bezoek aan Aahrus, Aalborg en Silkeborg met unieke kunstcollecties.
- Een comfortabele reis met autocar vanuit België.
Deze reis kan gecombineerd worden met een fietsprogramma: programma volgt
Dag 1 - Heenreis tot Noord-Duitsland
.
- 8h30 Vertrek in Antwerpen
- 9h20 Vertrek in Turnhout
- Voormiddag: Heenreis met autocar door het Duitse Ruhrgebied. Onderweg hoor je verhalen over heide en steenkool, over Duitse en Deense geschiedenis.
- Lunch in de buurt van Osnabrück.
- Namiddag: Door Niedersachsen reizen we noordwaarts naar Schlesswig-Holstein. Gerd vertelt over de nauwe historische verbondenheid en conflicten van adellijke geslachten in deze voormalige Duitse adellijke goederen.
- Tussen 18h30 en 19h00 aankomst in Schenefeld ten noorden van Hamburg.
- Check-in, avondmaal en overnachting in Hotel Klövensteen**** in Schenefeld.
Maaltijden: M A
Dag 2 - De Waddenzee
tussen Schlesswig-Holstein en Jutland
- Voormiddag: Vertrek uit de regio Klövensteen, een bosrijk gebied met meren, een relict uit de ijstijden. Tijdens de autocartocht noordwaarts rijden we op de rand van het Nationalpark Schlesswig-Holsteinisches Wattenmeer, UNESCO erfgoed.
- Lunch onderweg
- Namiddag: We steken de grens over met Jutland naar Toender. Het historische stadje was een belangrijke zeehaven uit de Hanze tijd in het graafschap Sleeswijk. De aanleg van dijken tegen de stormvloedrampen in de 16de eeuw verbrak de toegang tot de zee. Toch bleef Toender een belangrijke handelsstad, bekend om haar kantklossen. Denemarken verloor de oorlog met Duitsland in 1864. En zo kwam het stadje met de rest van Zuid-Jutland onder Duits bewind tot 1920. Een Duitse minderheid getuigt er nog van. En wist je dat de stad nog steeds gekend staat als trouwstad voor gemengde huwelijken?
- Check-in, avondmaal en overnachting in boetiekhotel Hostrups**** in het historisch centrum van Toender.
Maaltijden: O M A
Dag 3 - Vikingen in Ribe
Het Ringköbing Fjord
- Voormiddag: Na het vertrek in Toender, kom je onmiddellijk in de bekoring van de marslanden en duinen, het achterland van de Waddenzee. Sinds 2009 is dit het grootste aaneengesloten UNESCO erfgoed van wadden, stranden en duinen ter wereld. We houden halt in schilderachtige dorpen als Schackenborg, Hojer en Vesterende.
- Verder langs de waddenkust naar Ribe, de oudste stad van Scandinavië en gesticht door Friezen en Vikingen als haven- en marktplaats. De Friezen waren op de vlucht voor de Franken uit het zuiden. Vanaf de 8ste eeuw kwam de plaats onder invloed van de Deense koningen en in 11de eeuw werd de romaanse dom gebouwd. Het stadje bleef stilstaan in de tijd en behield daardoor zijn historisch karakter. We wandelen door de binnenstad en we bezoeken de interessante domkerk. We nemen een kijkje in het Vikingmuseum.
- Vrije lunch in Ribe
- Namiddag: De tocht wordt verder gezet naar de zeehaven Esbjerg. De Deense koning ontwikkelde deze havenstad nadat hij Sleeswijk en Holstein was verloor aan Duitsland in de 19de eeuw. Een rondrit door het havengebied onthult de dynamiek van deze EnergiMetropol voor offshore bedrijven en containertrafiek. Alles is tegenwoordig gericht op de Deense windturbine-industrie.
- We maken een stop bij de witte beelden “Man meets the Sea”, een kunstwerk van vier witte mannen van negen meter hoog, ontworpen door de kunstenaar Sven Wiig Hansen ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de haven van Esbjerg.
- Vanaf hier dringen zee-inhammen en lagunes diep in het land. Ze worden fjorden genoemd. Aan de zuidzijde mondt het oerstroomdal van de Skjern uit in het Ringkoebing Fjord. Het evolueert tot één van de meest unieke natuurgebieden van Europa nadat de dijken terug werden doorbroken en het water zijn vrije loop terug kreeg.
- Check-in, avondmaal en overnachting op het landgoed Norre Vosborg**** in Vemb, een historisch landgoed uit de 16de eeuw. Het beboste morenenlandschap is een waardevol natuurgebied aan het Nissen Fjord. Een unieke omgeving voor onze volgende overnachting.
Maaltijden: O A
Dag 4 - Limfjord, Thy en Bjulbjerg
Duinen, stranden en lagunes
- Voormiddag: Unieke landschappen ontvouwen zich langs de diepe inhammen en zeestraten van de Limfjord, een langgerekte baai in het noorden van Jutland. In de Vikingtijd was het een belangrijk vaarwater en uitvalsbasis voor kleine schepen. Nog steeds is Aalborg de belangrijkste stad aan het fjord.
- We rijden over de smalle schoorwal tussen de Noordzee en het Nissum Fjord naar het schiereiland Thy, in 2008 uitgeroepen tot eerste nationale park van Denemarken.
- Onmiddellijk na de ferry krijg je een panorama op Agger Tange, één van de belangrijkste rustplaatsen voor vogels in Europa. De kusten en achterland werden eeuwenlang geteisterd door zeestormen. Een mozaïek van uitgestrekte duinen, beschutte stranden en verdoken boerderijen ontstonden in een symbiose tussen natuur en bewoner.
- Lunch onderweg.
- Namiddag In Stenbjerg genieten we van idyllische postkaartzichten met witte vissershuisjes en dinghy’s, de kleurrijke vissersboten die op het strand worden getrokken.
- Vervolgens langs het gezellige Klitmoller aan Sologstrand, een eldorado voor surfers en gekend als ‘Koud Hawaï’.
- De stormwinden en wandelende duinen vormden in het verleden een bedreiging voor de schaarse landbouwgronden. Ze werden vastgelegd met aanplantingen van dennen of ‘klitplantages’. ‘Klit’ betekent duin in het Deens.
- Verder gaat de tocht langs Vigso Bugt naar Bulbjerg, de enige en de enige broedplaats voor drieteenmeeuwen op Deens grondgebied.
- Check-in, avondmaal en overnachting in Strandhotellet**** in Blokhus, gelegen aan zee.
Maaltijden: O M A
Dag 5 - Aalborg en Alvar Aalto
Het landschap aan het Kattegat
- Een indruk van Aalborg krijg je tijdens een ochtendwandeling door deze dynamische stad aan het Limfjord en de verbinding tussen Noordzee en Kattegat. Sinds de Vikingentijd en later als belangrijke haven voor haringvangst, groeide deze stad uit tot de derde grootste van Denemarken.
- Het historisch centrum met burcht en oude gevels is harmonisch opgenomen in de ontwikkeling van de trendy Waterfront aan de Limfjord. De extravagante architectuur van het Utzon centrum vormt een eyecatcher.
- We bezoeken Kunsten, het museum voor moderne kunst in Aalborg. De gebouwen werden ontworpen door de beroemde Finse architecten Elissa en Alvar Aalto. Het museum werd recent heringericht volgens een nieuw concept, dat de samenhang en harmonie van de kunstcollectie laat ervaren.
- Vrije lunch in Aalborg.
- Namiddag: Verkenning van de kusten en achterland van het Kattegat, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken die Noordzee en Oostzee verbindt. De kust wordt hier gevormd door rietkragen en diepe fjorden landinwaarts. Landbouwgronden en traditionele boerderijen reiken bijna tot in zee.
- We onderbreken de rit voor een bezoek aan de gotische abdijkerk van Dronninglund met een rijke collectie fresco’s uit het begin van de 16de eeuw.
- Terugkeer naar Blokhus voor overnachting in de romantische fin-de-sièclesfeer van Strandhotellet.
Maaltijden: O A
Dag 6 - Skagen
waar Skagerak en Kattegat elkaar ontmoeten
- Ochtend: Activiteit voor de ‘Early Birds’ en avonturiers onder jullie! Te voet naar het strand voor een frisse duik in zee. Vervolgens lekker opwarmen in de sauna en daarna een stevig ontbijt. Een unieke ervaring!
- Voormiddag: Naar het meest noordelijke punt van Jylland of Jutland bij Grenen. Hier raken Skagerak en Kattegat elkaar. Je wordt ondergedompeld in de magie van het speciale licht, dat ook kunstenaars in het verleden inspireerde om hier in open lucht te komen schilderen.
- Vrije lunch in Skagen.
- Namiddag: In het Skagens Museum krijg je een beeld van het oeuvre van deze Deense kunstenaarskolonie.
- Terugkeer naar Blokhus voor overnachting.
Maaltijden: O A
Dag 7 - ARoS in Aahrus
De romaanse kerken van Djursland
- Voormiddag: Rit zuidwaarts naar Midden-Jutland.
- Djursland werpt zich als een schiereiland uit in het Kattegat, ver weg van het massatoerisme. Het licht golvende landschap verbergt schilderachtige dorpen met middeleeuwse kerken, vaak gedecoreerd met unieke fresco’s. De streek is rijk aan archeologische sites en relicten uit de Vikingentijd.
- Vrije lunch in Ebeltoft tussen historische vakwerkhuizen.
- Namiddag: En nu naar Aarhus. We brengen een bezoek aan ARoS, het ambitieuze Aahrus Kunstmuseum. Eén van de grootste musea van Noord-Europa presenteert de bezoeker een schitterende collectie moderne en hedendaagse kunst. Het kubusvormige gebouw geopend in 2004, is een ontwerp van de Deense architect Olafur Eliasson. Het wordt bekroond met het Regenboogpanorama, een wandelcirkel dat een gekleurd panorama ontvouwt over de stad.
- Check-in, avondmaal en overnachting in Radisson Blu Hotel**** in Aahrus.
Maaltijden: O A
Dag 8 - De Tollund Man in Silkeborg
Runenstenen in Jelling
- Voormiddag: In het archeologisch museum Hovedgarden in Silkeborg rusten de Tollund Man en de Elling Vrouw. Deze gaaf bewaarde veenlijken dateren uit de ijzertijd. Haartooi, kleding en gelaatsuitdrukking zijn subliem bewaard.
- Vrije tijd voor een kuier en vrije lunch in Silkeborg, een gezellige stad aan het water.
- Namiddag: Het centrale merengebied van Jutland werd geboetseerd tijdens de laatste ijstijd tot een heuvelachtig landschap, opgebouwd uit morenen. Het resulteert vandaag in een mozaïek van bossen, meren en velden. In de prehistorie en later ook in de Vikingentijd, vonden mensen hier het nodige materiaal voor de productie van gereedschap en gebruiksvoorwerpen. Vandaar de talrijke archeologische sites in dit gebied.
- We rijden naar Jelling, bakermat van het Deense koninkrijk. De wereldberoemde runenstenen geven de Denen hun historische identiteit en plaatsen het volk in de christelijke traditie van Europa. De runen samen met de grafheuvels en de romaanse kerk werden uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Landschapsarchitect Kristine Jensens Technestue visualiseerde de archeologische site in het landschap met een rustgevend en monumentaal kunstproject. Naar aanleiding van het millennium in 2000 decoreerde Jorn Larsen de romaanse-gotische kerk in opdracht van de Deense overheid. Hij toverde de intieme ruimte om in een feeëriek licht: een inspirerend zen moment. We bezoeken de runenstenen, kerk en site, alsook het boeiende informatiecentrum over de Vikingtijd in Denemarken.
- Vlotte rit naar Kiel, hoofdstad van Schlesswig-Holstein en gelegen aan het Kieler Fjörde.
- Check-in, avondmaal en overnachting in Martim Hotel Bellevue****.
Maaltijden: O A
Dag 9 - Terugreis naar België
.
- Voormiddag: Door het noorden van Duitsland reizen we langs Cloppenburg en Meppen richting Nederland.
- Lunch onderweg
- Namiddag: Door de Achterhoek en Veluwe reizen we langs de Grote Rivieren en de Kempen naar België.
- Afstapplaatsen Turnhout/Antwerpen.
Maaltijden: O M
Praktisch
- 9 dagen / 8 nachten
- minimum 15 / maximum 25 deelnemers
- inbegrepen:
- overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermelde hotels of gelijkwaardig
- maaltijden vermeld in programma (4 lunches, 8 avondmalen)
- vervoer met luxe autocar vanuit België
- excursies en inkomgelden zoals vermeld
- gebruik audiosysteem
- vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur
- BTW, dossierkosten, Garantiefonds Reizen
- niet inbegrepen:
- overige maaltijden
- dranken aan tafel
- eenpersoonskamer € 595,-
- ochtendsauna op dag 6 € 25,- per persoon ter plaatse te betalen
- reis-, bijstands- en bagageverzekering, annuleringsverzekering.
- Formaliteiten
- Geldige identiteitskaart
- Coronacertificaat volledige inenting
- Reisvaarwaarden ivm Corona van de bezochte landen
Deelnameprijs per persoon: € 2.995,-